Keresés
  • Anita Miklovicz

Nőnap 2020 margójára

„Mindenki azt kapja, amit érdemel.”- írja az egyik több százezres követői táborral rendelkező férfi celeb egy kép alá, amelyen épp egy BMW cabriót ajándékoz nőnap alkalmából a kedvesének. Ugyanezen a napon a Hősök terén nőnapi demonstráció zajlik a családon és a párkapcsolaton belüli erőszak ellen. Mert bizony koránt sem mindenki azt kapja, amit megérdemel.


A médiának rendkívül nagy hatása van az emberekre. Nem csak abban, mi most a divat, melyek az aktuálpolitikai hírek, hanem abban is, hogy mi elfogadható, és mi nem az a társadalomban. Az emberek nagy részének még ma sincs tudomása arról, ha éppen párkapcsolaton/családon belüli erőszak áldozata lesz, mert úgy gondolják, mind a verbális, mind pedig a fizikai bántalmazás „belefér” egy kapcsolatba, ha a másikat felbosszantják.

A bántalmazó gyakran azzal magyarázza a tettét, hogy a másik dühítette fel, vagy nevelő célzatnak szánta a bántalmazást és ebből a bántalmazott majd „tanul”, „fejlődik”. Sok erőszaktevő másnapra bánja a tettét és „kezes báránnyá” válik, elhitetve a bántalmazottal, hogy megváltozik, más ember lesz, nem bántja többször. Azonban ezek az állapotok mindig ideig-óráig tartanak, és a bántalmazott belekerül egy olyan ördögi körbe, ahonnan fél kilépni, mert mindig bízik abban, hogy a „jó időszak” tartóssá válik, és azért a „jó időszakért” elviseli a rosszabb napokat is.


Vannak olyan párkapcsolatok is, ahol bár a bántalmazás nem jut el a fizikai erőszak szintjéig, azonban nagyon is benne van a mindennapokban verbális szinten. Beszélgettem egy hölggyel, aki elégedetlen volt önmagával, mert hamar „felkapja a vizet” a párja viccelődésein és ezen szeretett volna változtatni. Azonban a „viccelődések” így szóltak: „Túl nagy a feneked. Olyan kövér vagy, hogy nem férsz be az ajtón. Csak a parasztok vesznek fel ilyen ruhát. Ezt sem tudod, olyan bunkó vagy.” Ezek a mondatok ékes példái a verbális erőszaknak. Az ilyen megjegyzéseket nem kell elviselni, nem kell velük megbarátkozni, s legfőképp nem szabad velük azonosulni.


Hetente történik haláleset kapcsolati erőszak miatt. Minden 5. ember megtapasztalja a kapcsolati erőszakot élete során. Gyermekek milliói nőnek fel látva, ahogy szüleik bántalmazzák egymást, amely jelentős negatív hatással van egyéni személyiségfejlődésükre. Azt tanulják meg, hogy ez rendben van, ez normális egy családban és ha ez a normalitás, akkor felnőttként ők is benne fognak maradni ezekben a bántalmazó kapcsolatokban.


NEM mindenki azt kapja sajnos, amit megérdemel. Az erőszakot, a bántalmazást senki sem érdemli meg. Nincs olyan tett, amely felmentené a bántalmazót. Nagyon fontos, hogy az áldozatok is felismerjék, ha egy méltatlan kapcsolatban vannak benne.


Ha családon/párkapcsolaton belüli erőszak áldozata vagy tanúja, a rendőrség mellett a következő egyesületekhez tud fordulni segítségért:

https://www.patent.org.hu/ - Nők elleni erőszak áldozatok és reprodukciós jogaikban sértettek számára jogi és pszichológiai segítséget nyújtanak.

https://nane.hu/ - Ingyenesen hívható segélyvonal a nők és gyerekek elleni erőszakot átélt áldozatok számára.

270 megtekintés0 hozzászólás