Keresés
 • Anita Miklovicz

Mit tehetek magamért pánikroham esetén?

Pánik.

Heves szívdobogás, reszketés, vagy remegés, izzadás, torokgombóc érzése, légszomj, fulladásérzet, mellkasi fájdalom, szédülés, bizonytalanságérzet, félelem a megőrüléstől és az önkontroll elvesztésétől, hányinger, a külvilág eltávolodásának érzése.

Tehetetlen, kétségbeejtő érzés, azonban időben jól behatárolható, határozott kezdete és vége van. Hogyan érhetjük el, hogy minél hamarabb a jól megszokott, kiegyensúlyozott állapotba kerüljünk?


Íme tíz technika, amely a segítségedre lehet:

 1. Vegyél hosszú, mély lélegzeteket. Amikor beszívod a levegőt, számolj el lassan négyig, majd tartsd bent, újra négyig elszámolva. Majd fújd ki lassan, szintén négyig számolva.  Tarts kis szünetet, majd ismételd a gyakorlatot addig, amíg érzed a nyugtató hatását.

 2. Ha kéznél van parfüm, szagolj bele. Érezd a finom illatát. Ha olyan helyen vagy, ahol erre nincs lehetőség, szagold meg a felsőd, esetleg a hajad.

 3. Ülj le és tapintsd meg a széket/fotelt/ágyat. Simogasd, érezd meg, milyen a tapintása.

 4. Hallgass zenét. Figyelj oda a zeneszövegre, a dallamra, a hangszerekre, amelyeken játszanak az előadók.

 5. Igyál egy pohár vizet. Érezd a víz ízét, hőfokát, és érezd meg azt is, ahogyan lassan, jól esően lefolyik a torkodon.

 6. Idézz fel egy kellemes emléket. Mi történt akkor? Kik voltak az emlék szereplői? Melyik évben, milyen évszakban játszódott? Mit éreztél akkor?

 7. Keress magad körül zöld (vagy bármilyen más) színű tárgyakat és számold meg, mennyi van belőlük!

 8. Figyelj meg egy tárgyat. Nézd meg, milyen alakja, színe, anyaga van. Tapintsd meg. Milyen a tapintása?

 9. Ha lehetőséged van, zuhanyozz le. Érezd, ahogyan a víz megérinti a tested. Milyen hőfok esik jól? Használj egy finom illatú tusfürdőt vagy szappant és nézd meg, milyen illata van. Milyen, ahogyan bekened vele a tested.

 10. Végezz tornagyakorlatokat. Csinálj 15 felülést, vagy fekvőtámaszt, fuss helyben. Érezd, milyen érzés közben a testedben lenni, milyen érzés erőt kifejteni.64 megtekintés0 hozzászólás

1113. Budapest, Bartók Béla út 79.

Miklovicz Anita

Pszichológus

Coach