Keresés
  • Anita Miklovicz

Mit tehetek magamért, amikor alvási paralízisem van?

Az alvási bénulás vagy alvási paralízis közvetlenül elalvás előtt vagy felébredéskor jelentkezik, és legfeljebb egy-két percig tart. A paralízis alatt csak a szem izmait tudjuk mozgatni, minden más izom megbénul, így még beszélni sem tudunk. Ez az állapot nagyon félelmetes lehet, és gyakran társulnak hozzá hallucinációk. A hallucinációk lehetnek hangok, mint pl. csengés, zúgás, visítás, kiabálás, beszélgetés, állati hangok, vagy testélmények, pl. zsibbadás vagy remegés. A hallucinációk nagyon valósághűek, és ez az erőteljes, félelmetes élmény megkeserítheti a mindennapjainkat, hiszen emiatt az alvásunk minősége romlik, amitől fáradtak, kimerültek leszünk. Sőt, ha gyakran előfordul, akkor a félelem érzése kapcsolódhat az alvás gondolatához is.


Miért történik ez velem?

Az alvási paralízis megfigyelhető egészséges embereknél is, viszont kapcsolódhat alvási rendellenességekhez, alváshiányhoz, valamint az álmodás alatti alacsony vérnyomással is magyarázzák. Migrénes embereknél nagyobb valószínűséggel előfordul, valamint a fokozott stresszhatás is növelheti előfordulásának a valószínűségét.


Mit tehetek magamért, ha alvási paralízisem van?

A következő gyakorlatot érdemes megtanulni, és amikor alvás közben megtörténik a paralízis, és ezt te is tudatosítod, akkor alkalmazd a következőket:


1. lépés: Újraértékelni a paralízis jelentését


Ismételd magadban a következőket:

Ez a tapasztalás bárkivel előfordul és előfordulhat, átmeneti, és biztonságban vagyok. A hallucinációk tipikus melléktermékei a REM állapotban az álmodásnak. Becsukva tartom a szemem, nyugodtan fekszem és megnyugszom. Tudom, hogy hamarosan véget ér, ahogy eddig mindig és aludhatok tovább.


2. lépés: Pszichológiai és érzelmi távolságtartás


Mivel ez az állapot bárkivel előfordulhat, átmeneti, és biztonságos, így nincs okom a félelemre. Megnyugszom. Tudom, hogy hamarosan véget ér, ahogy eddig is és alhatom tovább. Nyugodt vagyok és ellazult.


3. lépés: Belső fókuszpont megtalálása: egy megnyugtató kép, emlék, vagy személy


A figyelmemet befelé fordítom, keresek egy megnyugtató gondolatot, képet, emléket vagy személyt. Bármi lehet, ami pozitív hatással van rám és megnyugtat. Arra gondolok most. Látom a formáját, érzem az illatát. Teljes figyelmemet ennek a képnek szentelem. Megtapasztalom a pozitív hatását a képnek. Az is rendben van, ha a paralízis, vagy a hallucináció megzavarja néha a pozitív képet, de azért igyekszem figyelmemet a pozitív kép felé összpontosítani. És még egyszer megtapasztalom annak pozitív hatását.


4. lépés: Izmok ellazulása


Az izmaim ellazulnak. Nem hajlítom őket, hanem hagyom, hogy nyugodtan pihenjenek. Nyugodt tempóban veszem a levegőt. Jól eső, mély levegőt veszek, lassan. Lassan, mélyeket lélegzem. Nyugodtan, ellazultan fekszem az ágyon. Nincs szükségem mozgásra. Elfogadom, ahogy jelen vagyok, és nyugodt álomba szenderedek.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy még egy paralízis jöjjön az éjszaka során?


1. Miután felébredtél az első paralízisből, kelj fel és mozgasd át a tested kb. 10 percig.


2. Mielőtt visszafeküdnél aludni, kapcsold fel a lámpát és nézd egy percen keresztül. Ez visszaállítja a cirkadián ritmusodat és elalváskor nem a REM (álmodó) szakaszba kerülsz.


Ha pedig gyakran előfordul a paralízis, érdemes szakemberhez, pl. pszichológushoz fordulni, ugyanis a paralízis általában egy tünete valaminek, akár fokozott stressznek, alváshiánynak stb. Ha megtaláltátok a probléma okát, és elkezdtek a megoldáson dolgozni, a paralízisek is lassan el fognak tűnni.


Felhasznált irodalom:

Hurd, R. (2014): The sleep paralyses report. Symptoms, causes and how to treat it naturally. Dreamstudies.org

463 megtekintés0 hozzászólás