2020.06.10.

Hogyan lesz a szeretteinkkel eltöltött minőségi idő valóban minőségi?

A „minőségi idő” nagyon divatos fogalom lett az elmúlt években, pláne, hogy dokumentálni is lehet a közösségi oldalakon vidám képekkel, milyen jól szórakozunk éppen. Azonban a minőségi idő többet jelent annál, mint kirándulni egyet, vagy elmenni vacsorázni stb.

Volt már részed olyan élményben, amikor úgy döntöttetek a pároddal, a családoddal, hogy most igazán jól fogjátok eltölteni a közös időt, mégis társas magány kísérte végig az utatok?

Ugyanis a minőségi idő nem csak annyit jelent, hogy választunk egy közös kikapcsolódási formát.

A minőségi idő az egymással való kapcsolódásban jelenik meg. Amikor valóban odafigyelünk, kíváncsiak vagyunk a másik gondolataira, arra, hogy mik foglalkoztatják mostanában, hogy van ő most az életében.

Ha ilyen kíváncsisággal fordulunk a társunk felé, tartalmas, mély beszélgetések születnek meg, amit nem befolyásol az, hogy most épp egy menő étteremben ülünk, vagy otthon a kanapén. A minőségi idő azt jelenti, hogy a figyelmünk nem osztódik meg, csak a másikra koncentrálunk. Nem pörgetjük közben a facebookot, az instagramot, hanem teljes érdeklődéssel a társunkra figyelünk.

Gary Chapman „Az öt szeretetnyelv” című könyvében ad pár praktikus szempontot, amiket segítenek abban, hogy hogyan lehetsz teljesen jelen akkor, amikor a társaddal vagy.

Íme a szempontok:

1. Tarts szemkontaktust, amikor a párod beszél hozzád. Ez segít abban, hogy ne vándoroljon el a figyelmed és a párod is azt érzi, teljesen rá figyelsz.

2. Ha a pároddal beszélgetsz, ne csinálj ezzel egyidőben valami egészen más dolgot pl. kütyük használata. Emlékezz arra, hogy a minőségi idő azt jelenti, hogy a figyelmed közben nem osztod meg más dolgokkal. Ha épp tévézel, olvasol, vagy valami mást csinálsz, mikor a párod beszélgetne, inkább kérj tőle időt, míg befejezed azt, amiben éppen vagy, hogy azután a teljes figyelmeddel tudj vele lenni. Például mondhatod azt, hogy „tudom, hogy most épp beszélgetnél velem, és kíváncsi is vagyok a témára, viszont engedd meg, hogy befejezzem, amiben épp benne vagyok és azután tudunk beszélgetni”. A társad biztosan tiszteletben fogja tartani a kérésedet.

3. Vedd észre a párod testbeszédét. A remegő kezek, könnyek, ráncolt szemöldök, szemforgatások mind arról árulkodnak, hogy valami épp zavarja a partneredet. Kérd meg arra, hogy magyarázza el neked, milyen érzések, gondolatok vannak benne és beszéljétek meg ezeket.

4. Ne szakítsd félbe. Kutatások kimutatták, hogy egy ember átlagosan 17 másodpercig bírja ki, hogy ne szóljon közbe akkor, amikor a másik beszél azért, hogy megoszthassa a saját gondolatait. Ha osztatlan figyelemmel fordulunk a másik felé, miközben az beszél, akkor tényleg figyelünk arra, amit ő mond és nem a saját hangunkat szeretnénk hallatni.

Ha tudatosan figyelsz arra, hogy megadod a másiknak ezt a tiszta érdeklődést, hamar észreveheted, ahogyan javul a kapcsolat minősége. Aki megkapja ezt a figyelmet, fontosnak fogja érezni magát a jelenlétedben és jó esetben ő is viszonozni fogja ezt.

A cikk 2020. június 10.-én jelent meg.

Balázs-Miklovicz Anita

Pszichológus, coach, tréner

A szerzőről

Balázs-Miklovicz Anita vagyok, pszichológus, alkalmazott egészségszakpszichológus rezidens, képzésben lévő család- és párterapeuta, coach, tréner. Felnőttekkel, fiatal felnőttekkel, párokkal és családokkal foglalkozom Luxemburgban és online.
Kapcsolatfelvétel
Balázs-Miklovicz Anita - Pszichológus, coach, tréner
Balázs-Miklovicz Anita
Pszichológus, coach, tréner
Balázs-Miklovicz Anita vagyok, pszichológus, alkalmazott egészségszakpszichológus rezidens, képzésben lévő család- és párterapeuta, coach, tréner. Felnőttekkel, fiatal felnőttekkel, párokkal és családokkal foglalkozom Luxemburgban és online.
Bejelentkezés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram